In de De Perponcherstraat in Segbroek plaatste de gemeente op 18 september 2024 de 75e fietsvlonder. Dat is een constructie met 4 fietsbeugels die op een parkeerplaats wordt gelegd. De vlonder blijft 3 maanden liggen op proef. Als het de buurt bevalt, maakt de gemeente er permanente fietsparkeerplekken van.

De gemeente plaatste in 2019 voor het eerst een fietsvlonder. Iedere bewoner zonder berging voor zijn fiets kan een fietsvlonder aanvragen voor zijn straat. Voor de aanvraag moet de bewoner de steun krijgen door 5 naaste buren.

De vlonder blijft 3 maanden liggen. Halverwege houdt de gemeente in de straat een enquête en als meer dan 50 procent van de bewoners die reageren voor de vlonder is, verdwijnt de autoparkeerplaats permanent. De vrijgekomen ruimte wordt bij de stoep getrokken en daarop komen 4 fietsnietjes. Dat geeft ruimte aan ongeveer 8 fietsen.

Niet alle buren zijn direct enthousiast, vertelt Yvonne, projectleider voor het plaatsen van de vlonders: ‘Omwonenden zijn in het begin soms kritisch en wijzen op de hoge parkeerdruk in de buurt. Maar als het niet werkt, dan haalt de gemeente de vlonder weer weg.” In de praktijk blijven parkeerproblemen door de vlonder uit. “Het is in al die tijd maar 7 keer gebeurd dat de buurt na afloop geen toestemming gaf.”

Tot nu toe is 90% van de fietsvlonders omgezet in permanente fietsparkeerplekken. Gemiddeld is bijna 80% van de stemmen uit de buurt positief. “Het initiatief komt vanuit de bewoners zelf,” vertelt Yvonne: “Zij zorgen zelf voor een belangrijk deel van de participatie. Het project verbindt mensen, ze ontmoeten buren en ze worden zich meer bewust van hun omgeving. Dat is onderdeel van het succes.”

Het plaatsen van de 75e fietsvlonder is onderdeel van de Europese Mobiliteitsweek.

Deel dit artikel

Lees meer nieuws

Bekijk alle items
  • Lijnbaan Prinsegracht: herstel asfalt

    Het asfalt op de voetgangersoversteek bij de kruising Lijnbaan – Prinsegracht wordt gerepareerd in de avond en nacht van 23 […]

    Lees verder
  • Nieuw riool en meer groen voor Belgisch Park

    In het Belgisch Park wordt het riool vervangen. Omdat de straat daarvoor helemaal open moet, knapt de gemeente meteen de […]

    Lees verder
  • Reis filevrij in de week van de mobiliteit

    De gemeente wil dat het vervoer in de stad schoner wordt. In de Europese week van de mobiliteit roept de […]

    Lees verder