De Hemsterhuisbrug is op dinsdag 14 mei 2024 officieel heropend. Bij de renovatie van de monumentale brug werd ook het originele draaimechanisme hersteld. Daardoor kan de brug voor fietsers en voetgangers nu voor het eerst sinds 60 jaar weer open voor hoge boten.

De gietijzeren monumentale brug was aan renovatie toe. Voor die renovatie werkte de gemeente samen met verschillende partijen, tot aan een staalgieterij in Bilbao aan toe. Het initiatief om de brug weer draaibaar te maken van de brug kwam van de stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE), de stichting Joods Erfgoed Den Haag, SOS Den Haag, Vrienden van Den Haag, de bewonersorganisaties Kortenbos en Zeeheldenkwartier (eerder ‘De Groene Eland’) en de rondvaartorganisaties de Ooievaart, Willemsvaart-Salonboot en Hollandse Vloot. De gemeente is blij met initiatieven van bewoners, ondernemers en belangenorganisaties.

Meer ruimte voor water

Het restaureren van de brug bood gelijk een kans om de stad voor te bereiden op de toekomst. Er is meer ruimte gemaakt voor water. Hierdoor kan overtollig regenwater sneller naar de zee stromen. Zo houden we ook in de toekomst droge voeten. Niet alleen aan de brug is hard gewerkt, ook zo’n 300 meter kademuur aan de Noordwal werd aangepakt. In de nieuwe kademuur is een op- en afstapplaats gekomen voor boten en op de kade is ruimte gemaakt voor 2 extra bomen. De brug en de kademuur kunnen de komende 100 jaar weer mee!

Lees hier meer over de samenwerking tussen de gemeente en bewoners, ondernemers en belangenorganisaties: https://bereikbarestad.denhaag.nl/achtergrondverhaal/samenwerken-hemsterhuisbrug/

Meer informatie over de brug en de werkzaamheden:

Deel dit artikel

Lees meer nieuws

Bekijk alle items
  • Prinsjesdag 2024 bereikbaarheid binnenstad

    Op dinsdag 17 september 2024 is het Prinsjesdag: de opening van het nieuwe parlementaire jaar. Vanwege de route van de […]

    Lees verder
  • Afrit 2 Centrum afgesloten vanwege bouw ANWB-kantoor 

    Afgelopen juli is de ANWB begonnen met de bouw van het nieuwe kantoor, op de hoek Juliana van Stolberglaan – […]

    Lees verder
  • De scholen zijn begonnen: let op in het verkeer

     De scholen zijn weer begonnen en daarom vraagt de gemeente iedereen alert te zijn in het verkeer Met de start […]

    Lees verder