De gemeente maakt het spoor en de haltes van tramlijn 16 geschikt voor nieuwe lagevloertrams. Deze nieuwe trams hebben een lage instap. Daardoor kunnen ook mensen met een rolstoel, rollator of kinderwagen gemakkelijk instappen. De werkzaamheden zijn in Moerwijk, Laak, Centrum, Zeeheldenkwartier, Staten- en Geuzenkwartier. Het werk duurt van maart 2022 tot en met april 2023.

Wat er gaat gebeuren

  • de trams krijgen nieuwe rails
  • bochten worden aangepast
  • er komen nieuwe haltes

Op verschillende locaties werken wij op hetzelfde moment ook aan:

  • het opnieuw inrichten van straten
  • de riolering
  • kabels en leidingen

Animatie vernieuwing tramlijn 16

U kunt hieronder een animatie bekijken over de vernieuwing van tramlijn 16. U ziet hoe de nieuwe trams het reizen makkelijker en prettiger maken:

De datums in de video kloppen niet meer. Bekijk hier de planning van dit moment.

Parkeren

Tijdens de werkzaamheden is er minder plek om te parkeren. Bewoners kunnen parkeren in de straten rondom het werkgebied. Voor gehandicaptenparkeerplaatsen zoekt de gemeente samen met de aannemer naar een oplossing.

Overlast

Het werk zorgt voor overlast. Bewoners en ondernemers langs het werkterrein krijgen te maken met stof en geluid. Ook ligt de straat tijdens de werkzaamheden open. Het verkeer krijgt hierdoor te maken met wegafsluitingen en extra drukte.

Het werk gebeurt zoveel mogelijk overdag om overlast te beperken. Als er toch in de nacht gewerkt wordt, krijgen bewoners hierover vooraf bericht.

Toolkit voor ondernemers

De gemeente heeft voor ondernemers en organisaties een informatiepakket ontwikkeld. Dit bevat bestanden die zij kunnen gebruiken om hun medewerkers, klanten en leveranciers te informeren. Het gaat bijvoorbeeld om omleidingskaarten, sfeerbeelden en voorbeeldteksten. Dit pakket vraagt u aan door een e-mail te sturen naar lijn16@denhaag.nl. U ontvangt de bestanden dan digitaal.

Meer informatie

HTM-lijn 17 neemt tijdelijk een deel van de route van lijn 16 over. Deze tram rijdt tussen Wateringen en het Kunstmuseum. Lijn 16 rijdt tussen Wateringen en Station Den Haag Centraal. Kijk voor alle informatie over routes, halten en vertrektijden op htm.nl.

  • Tijdens de werkzaamheden rijdt tram 16 (tram 17) een andere route. Bekijk de actuele dienstregeling van tram 16 op de website van HTM. Of kijk in de HTM reisapp of op de website van 9292.
  • De komst van nieuwe trams gebeurt in samenwerking met Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en HTM. Kijk voor meer informatie over het ontwerp op de pagina Vernieuwing tramlijnen.