08-11-2024 | Het Belgisch Park krijgt een flinke opknapbeurt. De gemeente vervangt niet alleen het riool, maar maakt de wijk ook groener. Op meer dan 100 plekken komen nieuwe bomen, wat zorgt voor een frisse en levendige uitstraling. Landschapsarchitect Sjoerd legt uit waarom dit zo goed is voor de wijk.
Onderhoud aan riool en asfalt is altijd nodig in de stad. Maar de laatste jaren kijkt de gemeente verder: hoe kunnen we de wijk nog beter maken? Denk aan het vervangen van asfalt door stenen, het verkeersveiliger maken van wegen en vooral door te kijken of het groener kan. Bij het Belgisch Park is dit prima gelukt in het ontwerp. Het is een van de eerste onderhoudsprojecten waarbij ook landschapsarchitecten actief meedenken over het ontwerp.
Landschapsarchitect Sjoerd is blij met deze ontwikkeling. “Vergroening was hier hard nodig,” vertelt hij. “Op de kaart waarop je kunt zien hoe warm het in de zomer kan worden, kleurt Belgisch Park donkerrood. Er is in de wijk veel steen. Daardoor is de wijk gevoelig voor hittestress en hevige regenbuien. Door meer planten en bomen te plaatsen, wordt de omgeving koeler, gezonder en prettiger om in te leven.”
Meer dan 200 bomen
In totaal staan er straks meer dan 200 bomen. Daarnaast komen er nog 8 vakken voor planten. “Bomen zorgen voor verkoeling en schaduw, ze nemen regenwater op en bieden schuilplaatsen voor insecten en vogels. De plantvakken helpen ook op plekken waar geen bestrating ligt. Het regenwater trekt de grond in en houdt het water daar als een spons vast.”
De opknapbeurt van Belgisch Park past perfect bij de ambities van de gemeente om de stad flink te vergroenen. Ook de bewoners van de wijk zijn enthousiast. “Ik kreeg veel vragen per e-mail of er meer bomen konden komen voor schaduw,” zegt Sjoerd. “De meeste bezoekers van de informatiebijeenkomst waren vol lof over de plannen.”
Bomen hebben veel ruimte nodig
Maar waarom komen er dan niet nog méér bomen? Sjoerd legt uit: “Het is niet zo eenvoudig. Mensen willen ook hun auto kwijt kunnen en er moeten plekken zijn om fietsen te stallen. De ondergrond zit vaak ook vol met riolering, kabels en leidingen en bomen hebben veel ruimte nodig voor hun wortels. Zeker omdat de bomen hier gecombineerd worden met verkeer, kunnen niet overal zomaar bomen staan. Ook moet er een zekere logica en rust in het straatbeeld zijn.”
Hoe ziet de wijk er na de aanpassingen uit op de kaart die laat zien hoe gevoelig de wijk is voor warme zomers? “Dat is nog niet te zeggen. Dat hangt onder meer af van het soort bomen. Het moeten soorten zijn die goed tegen wind en zout kunnen. Het grondwater zit diep, dus ze moeten ook droogte aan kunnen. En de bomen moeten natuurlijk nog groeien. Pas daarna zien we de echte effecten.”
Meer informatie
Benieuwd naar de andere aanpassingen in Belgisch Park? Belgisch park: nieuw riool