19-12-2024 | De Duinstraat is weer open voor verkeer. Met de komst van de nieuwe rotonde is de Duinstraat niet alleen verkeersveiliger en overzichtelijker, maar ook groener dan hij was. Specialist cultuurtechniek Rijmond vertelt over het nut van vergroenen en de rol van bomenzand daarbij.
Voordat de werkzaamheden aan de nieuwe rotonde konden beginnen, takelde een hijskraan de 7 lindes uit de Duinstraat omhoog. Een vrachtwagen bracht hen naar de Nationale Bomenbank in Bleskensgraaf, waar ze de afgelopen 4 jaar werden verzorgd. Dat was nodig omdat de Duinstraat flink op de schop ging. Het laatste deel van tramlijn 1 werd geschikt gemaakt voor ruimere en langere trams. En van de kruising van Duinstraat, Badhuisweg en Scheveningseweg maakte de gemeente een rotonde.
Voor de kruising van de Duinstraat, Badhuisweg en Scheveningseweg was vooraf een aantal wensen. Het moest er verkeersveiliger worden en overzichtelijker voor fietsers. Verkeer moest er beter doorstromen én het moest groener. Rijmond was hierbij betrokken om over de vergroening te adviseren. Want om een verkeerskundig knooppunt te vergroenen, is specifieke kennis nodig.
Bomenzand
Juist verharding, zoals een weg van asfalt of klinkers, is voor bomen een enorme belemmering om te groeien, vertelt Rijmond. “Normaal zit onder de weg een dicht zandmengsel. Dat mengsel is heel stevig, om te voorkomen dat de weg verzakt. Wortels van bomen kunnen daarin niet groeien.”
Daarom koos hij voor een ander soort zand bij de Scheveningseweg, waar bomen in de verharding moeten komen. Dit zand heet ‘bomenzand’: “Het is een mengsel dat nog wel stevig genoeg is om te voorkomen dat de weg verzakt, maar waarin boomwortels toch nog kunnen groeien. Door dit zand zorgen we voor een goede groeiplaats voor de bomen. Ze hebben dan genoeg ruimte om volwassen te worden en 40 tot 60 jaar lang te kunnen blijven staan.”
Over de soort bomen dacht hij ook nog mee. De bewaarde lindes komen op de perrons van de aangepaste tramhalte. Bij de parkeervakken en langs het trottoir komen iepen te staan. En voor het stadsdeelkantoor komen ook nog 3 judasbomen. Voor deze soorten zijn geschikt omdat de Duinstraat vlakbij de kust ligt. De gekozen soorten kunnen goed tegen het zoute zeeklimaat.
Zandhaver met duinmengsel
Op de rotonde zelf komt nog een ander soort boom terug. Het kunstwerk met de naam ‘boom’ stond altijd op het pleintje naast de kerk aan de Scheveningseweg. Het is een roestvrijstalen sculptuur van de Haagse kunstenaar Lon Pennock, een minimalistische versie van een boom.
Rondom het beeld en in de vakken tussen de rijbaan en het vrijliggende fietspad plant de gemeente een mengsel van zandhaver, blauw bergbeemgras, kaukasische koekoeksbloem, koningskaars en blauwe distel. Dit zijn soorten die makkelijk aan de kust gedijen. Ook blijven ze het hele jaar door groen en hebben weinig onderhoud nodig. “We zaaien er ook nog kruidenmengsel doorheen met planten die wel bloeien, maar niet hoog worden. Zo blijft de situatie overzichtelijk voor het verkeer. Het wordt een mooie groene berm, die aantrekkelijk is voor insecten en ander bodemleven.”
Iedere groene meter is meegenomen
Ook al lijkt het extra groen in vierkante meters mee te vallen, toch is het volgens Rijmond goed nieuws dat de Duinstraat groener wordt dan vroeger. “In de stad zijn honderden projecten per jaar. Als er bij al die projecten een paar vierkante meter groen bij komt, dan is dat bij elkaar opgeteld veel vierkante meter. Dat is belangrijk, want regenwater zakt waar het groen is makkelijker de grond in dan waar het betegeld is. Ook houdt de bodem het water beter vast. Bomen, planten of gras: het is allemaal koeler dan steen. Dat brengt de temperatuur in de stad omlaag. Dus iedere groene meter is mooi meegenomen.”