27-2-2023 | Charelle werkt voor VoorAll, belangenorganisatie voor Hagenaars met een beperking. Ze beheert er jongerenplatform Onbeperkt Haags. Namens VoorAll zit ze ook in Metrocov (Metropoolregio Consumentenplatform Vervoer). Maar Charelle hoort zelf ook tot VoorAll’s doelgroep: ze gebruikt een elektrische rolstoel. De komst van meer trams met gelijkvloerse instap is voor haar dan ook heel goed nieuws.
“Ik doe alles met het ov,” vertelt de Zoetermeerse. “Ik woon op mezelf en heb geen auto. Ik pendel vaak van en naar Den Haag met de Randstadrail. Daar kan ik met de rolstoel zó inrijden. Inmiddels weet ik goed de weg, in het begin moest ik altijd even opzoeken waar ik heen moest en welke haltes toegankelijk waren.
Voordat de Randstadrail er was, was ik afhankelijk van mijn ouders. Ik kan zelf niet autorijden. Toen ik in Den Haag naar school zou gaan, heb ik eerst met een buddy van Buddynetwerk het hele ov-netwerk uitgeprobeerd. Er is veel waar je op moet letten. Zorg dat de chauffeur je ziet, wanneer moet je je pas klaarhouden, waar kun je in- en uitchecken, waar zijn de rolstoelplekken en welke ingangen kun je dus het best gebruiken?
Ik kan nu naar Delft of Amsterdam
Charelle is blij dat de oude trams geleidelijk aan vervangen worden. “Ik krijg een grotere speelplaats om het zo maar eens te zeggen. Ik kan nu gewoon met de tram naar Delft. Mensen staan er niet bij stil dat ik altijd moet nadenken welke tram ik kan nemen. Dan zeggen ze: je kan toch gewoon met de 6? Nee, dat kan ik dus niet, tram 6 heeft trappen. Of ze zeggen: waarom zou je naar Amsterdam willen, dat doe je toch nooit? Maar dat doe ik nooit omdát het ov niet toegankelijk is. En als het ov niet toegankelijk is, ben ik afhankelijk van een chauffeur.”
Zoeken naar een parkeerplek of nooit met ov
De werkzaamheden aan de tramlijnen leiden soms tot protest. Omwonenden zijn het niet eens met het verdwijnen van parkeerplaatsen of vrezen voor trillingen of geluidshinder. “Het is misschien een beetje gemeen om het zo te zeggen, maar ik moet me al mijn hele leven aanpassen,” zegt Charelle. “Is het zo erg als anderen dat ook een keer moeten? Misschien moet iemand iets langer zoeken naar een parkeerplek. Maar als je dit niet doet, kan ik mijn hele leven niet met het ov reizen. Voor anderen zijn de werkzaamheden misschien een belemmering, voor mij is de oude tram echt een no-go. Het is altijd een beetje geven en nemen.”
Goed om te weten
Ook Voorall heeft buddy’s beschikbaar voor het verkennen van het ov. Zij kunnen drie keer mee met gebruikers van een rolstoel, scootmobiel of rollator. Ook blinden en slechtzienden kunnen zij verkennend begeleiden in het ov, om bijvoorbeeld de incheck op de tast te leren vinden en te weten waar een geleidehond veilig kan liggen.