26-03-2025 | Medewerkers van basisschool De Bras en Kindcentrum Zonnestraal aan de Oeverwallaan zetten elke dag de straat af. Dat doen ze met paaltjes. De rood-witte afzetting houdt op schooldagen tussen 08.10 en 08.40 uur auto’s tegen. Zo kunnen leerlingen veilig hun klas bereiken. Als ‘s middags de bel gaat, staan de paaltjes er weer. De Kinderraad van de Bras wilde ook zo’n schoolstraat.

De kiss-and-ridestrook voor de school waar ouders hun kinderen afzetten, levert vaak gevaarlijke situaties op. Kinderen worden aangereden, fietsers afgesneden en autoportieren opengegooid. Door de hoge stoepranden kunnen fietsers niet uitwijken.  Dat moest anders volgens de Kinderraad. Leerlingen uit de raad gingen 2 jaar geleden met ideeën en een advies naar het Spui. Daar overtuigden ze burgemeester Van Zanen dat er iets moest gebeuren aan de onveilige afzetstrook voor de school. Want eerdere maatregelen en zelf bestuurders aanspreken werkten niet. De gemeente kwam met een schoolstraat.

Proef met paaltjes

De paaltjes staan sinds half januari bij de Ypenburgse school. Het is 1 van de 9 schoollocaties in Den Haag die meedoet aan een proef om straten rondom scholen veilig te maken: ‘schoolstraten’. Tijdens haal- en brengtijden gaat de straat voor de school dicht voor autoverkeer. Alleen fietsers en wandelaars kunnen er komen. De proef liep officieel tot eind februari 2025. Tijdens de evaluatie blijven de paaltjes staan. Pas als de resultaten bekend zijn, beslist de wethouder of de schoolstraten blijven en of er misschien meer scholen in Den Haag zo’n straat kunnen krijgen.

Kinderraad

In de Kinderraad van de Bras zit uit elke klas 1 leerling. Samen bedenken ze ideeën en verbeterpunten voor in en rond de school. Zoals hoe blijven de gangen netjes zonder rondslingerende jassen? Kan met Pasen net als met Kerst een passieverhaal opgevoerd worden? En dus ook: hoe komen de kinderen veilig aan op school?

Minder auto’s, meer fietsers

Vera, Maas, Zain en Evan uit de Kinderraad merken verschil nu de schoolstraat er is.

‘Toen de paaltjes er niet waren, was er altijd een autofile. Nu is het rustiger”, zegt Maas. “Je schrikt minder”, voegt Vera toe. Ze bedoelt daarmee dat je niet zo gestrest rond hoeft te fietsen, lettend op de auto’s. Evan: “Het is in andere delen van de wijk drukker geworden als de school begint en uitgaat.” Rond 8.30 en 15.00 uur is er inderdaad meer verkeer bij de parkeerplaats van de hockeyclub. Die plek is bewust gekozen, want daar is veel parkeerruimte, zijn veel fietspaden, zebra’s en stoepen. Zo blijft het voor iedereen veilig.

Verderop parkeren

Ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen kunnen die sinds de invoering van de schoolstraat verderop parkeren bij de hockeyclub. Dat is 3 minuten lopen. Een moeder vertelt dat ze in het begin aan het idee twijfelde was, maar merkt toch geen verschil. “Ik verlies ’s ochtends eigenlijk geen tijd.” Voor een andere moeder is die extra wandeling wel een probleem. “Die 2 keer 3 minuten lopen van en naar de parkeerplaats maakt voor mij veel uit. Het is altijd een race tegen de klok om op tijd om mijn werk buiten de stad te komen.” Ze vraagt zich af of ouders niet met elkaar een verantwoordelijkheid hebben om het rondom de school veilig te houden. Ook al snapt ze best dat de schoolstraat voor extra verkeersveiligheid zorgt.

Wennen aan de wijzigingen

De wijzigingen zijn voor iedereen even wennen. Zo legt juf Iris uit: “We hebben er een nieuwe taak bijgekregen. We moeten 2 keer per dag met 2 personen de paaltjes klaarzetten. Dat werk verdelen we onder de collega’s. En met Kindcentrum Zonnestraal naast ons.” Dat levert een mooie samenwerking op. “We helpen elkaar met het neerzetten en weghalen van de paaltjes.”

Meer plekken nodig voor fietsen

Het valt deze 4 leerlingen van de Kinderraad op dat meer kinderen op de fiets naar school komen. Een goed teken vinden ze. Toch wil Maas er iets over zeggen: “Ik kan soms mijn eigen fiets niet kwijt, omdat er niet voldoende plekken zijn om hem te stallen.” De anderen merken ook dat het rommelig is geworden met al die fietsen. Heeft de Kinderraad een nieuw probleem om op te lossen?