De gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor het ontwerp van een tijdelijke vrije busbaan langs de Binckhorstlaan, tussen de Zonweg en de Mercuriusweg. Nu rijden bussen nog over de Binckhorstlaan.

De tijdelijke busbaan moet zorgen dat de Binckhorst goed bereikbaar is met het openbaar totdat het gebied een eigen tramlijn krijgt. De vrije busbaan zal aansluiten op de bestaande haltes bij de Zonweg en de Mercuriusweg. Uit onderzoek blijkt dat de vrije busbaan voor lijn 28 een reistijdwinst van ongeveer 5 minuten oplevert.

Planning

De raad heeft het voorontwerp vastgesteld. De volgende stap is dat de gemeente dit uitwerkt tot een definitief ontwerp. Daarna kan de aanleg beginnen. Als alles gaat zoals verwacht, kan de bus in 2025 op de tijdelijke busbaan gaan rijden.

Ruimte gebruiken

In juni 2024  gaven de gemeenteraden in Den Haag, Voorburg en Rijswijk al goedkeuring voor het plan voor de tramlijn. Aan de plannen voor de tramlijn wordt gewerkt. Het duurt naar verwachting tot 2030 voordat deze tramlijn wordt aangelegd. Hierdoor is er tot die tijd een andere oplossing nodig om de bereikbaarheid van de Binckhorst te vergroten en de ruimte die voor de tram is gereserveerd alvast te gebruiken.

Mobiliteitsmaatregelen

De busbaan is onderdeel van een pakket mobiliteitsmaatregelen van de gemeente Den Haag, gemeente Leidschendam-Voorburg, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), de provincie Zuid-Holland en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties. Dit zogeheten ‘No-Regret pakket’ is een eerste stap richting een nieuw mobiliteitssysteem voor het Haagse Central Innovation District en de Binckhorst (CID – Binckhorst).

Goede bereikbaarheid Binckhorst

De Binckhorst transformeert van een industriegebied naar een duurzame woonwijk, waar mensen kunnen wonen, werken en ontspannen. Goede bereikbaarheid is een randvoorwaarde voor de verdere ontwikkeling van dit gebied. Wethouder Robert van Asten (Stedelijke Ontwikkeling) vindt het een belangrijke stap voor de bereikbaarheid van de Binckhorst: “Met deze nieuwe buslijn kunnen mensen sneller en comfortabeler naar hun werk en naar huis reizen. We werken momenteel de plannen voor een hoogwaardige tramlijn over de Binckhorst uit, maar dat duurt ook nog even. Ik ben erg blij dat we de mensen die in de Binckhorst wonen en werken in de tussentijd een snellere busverbinding kunnen bieden.”

 

Deel dit artikel

Lees meer nieuws

Bekijk alle items
 • Gemeente vervangt verkeerscamera’s

  De verkeerscamera’s bij de Haagse verkeerslichten zijn aan het einde van hun gebruiksduur. Daarom vervangt de gemeente in de hele […]

  Lees verder
 • Prorail werkt aan het spoor tussen Gouda en Den Haag Ypenburg

  ProRail werkt van zaterdag 13 april tot en met zondag 21 april 2024 aan het spoor tussen Gouda en Den […]

  Lees verder
 • Eerste weekend van april: drukte op de weg

  In het weekend van 6 en 7 april 2024 verwacht de gemeente dat het druk wordt op wegen in en […]

  Lees verder