Het begin van het nieuwe jaar betekent ook het begin van nieuwe fasen voor de werkzaamheden in het Zeeheldenkwartier. Waar het ene project nu over de helft is, gaat het andere project de laatste fase in. Belangrijkste verkeerswijziging is de afsluiting van de Elandstraat en Elandbrug vanaf 9 januari tot en met het einde van het jaar. Dat betekent dat het doorgaand verkeer geen gebruik kan maken van de route Mauritskade-Elandstraat.

In het Zeeheldenkwartier voert de gemeente verschillende werkzaamheden uit. Rondom het Piet Heinplein worden de Anna Paulownabrug, Elandbrug en de kademuren vervangen. Dit is nodig om ook in de toekomst de veiligheid van de kademuren te waarborgen. Het plein krijgt een nieuwe inrichting en de nutsbedrijven gaan aan de slag met de stadsverwarming en drinkwaterleiding die door de Anna Paulownabrug lopen. Daarnaast werkt de gemeente aan het spoor en de haltes van tramlijn 17 (voorheen tramlijn 16). Hierdoor kunnen na de werkzaamheden nieuwe en beter toegankelijke trams over deze lijn rijden. Tot slot worden ook de kademuren en Hemsterhuisbrug vernieuwd. Om winkels en straten bereikbaar te houden zijn er omleidingen.

Herinrichting Piet Heinplein

Vanaf maandag 9 januari 2023 sluit de Elandbrug. Vanaf dat moment start de aannemer met het afbreken en vernieuwen van de brug en kademuren rondom het Piet Heinplein. Vervolgens wordt aan de slag gegaan met de herinrichting van het plein zelf. Dit werk duurt naar verwachting tot en met december 2023. Verkeer kan daardoor niet meer van de Mauritskade op de Elandstraat komen. Omrijden kan via de Laan van Meerdervoort.

Ook de Anna Paulownabrug blijft tot juni 2023 afgesloten voor het verkeer. Op de brug voeren Eneco en Dunea werkzaamheden uit aan de stadsverwarming en drinkwaterleiding.

Tramlijn 17

De werkzaamheden aan tramlijn 17 gaan de laatste fase in. In deze periode gaat de aannemer ook vanaf maandag 9 januari 2023 aan de slag met de kruising Elandstraat-Vondelstraat, waarbij de Elandstraat eind januari dichtgaat, het laatste deel van de Torenstraat (beide richtingen, tussen Kerkplein en Geest) en het Prins Hendrikplein, waar altijd één helft van de rotonde open blijft. Het werk duurt naar verwachting nog tot en met half april 2023.

Noordwal en Hemsterhuisbrug

In het eerste kwartaal van 2023 gaat de aannemer verder met de vernieuwing van de Noordwal en Hemsterhuisbrug. In verreweg de meeste gevallen kan verkeer gewoon langs de werkzaamheden rijden. De werkzaamheden gebeuren veelal vanaf het water en daardoor blijft doorgaand verkeer op de Veenkade meestal mogelijk. In de zomer van 2023 moet de hele kademuur klaar zijn. Daarna plaatst de aannemer de Hemsterhuisbrug terug.

Deel dit artikel

Lees meer nieuws

Bekijk alle items
 • Gemeente vervangt verkeerscamera’s

  De verkeerscamera’s bij de Haagse verkeerslichten zijn aan het einde van hun gebruiksduur. Daarom vervangt de gemeente in de hele […]

  Lees verder
 • Prorail werkt aan het spoor tussen Gouda en Den Haag Ypenburg

  ProRail werkt van zaterdag 13 april tot en met zondag 21 april 2024 aan het spoor tussen Gouda en Den […]

  Lees verder
 • Eerste weekend van april: drukte op de weg

  In het weekend van 6 en 7 april 2024 verwacht de gemeente dat het druk wordt op wegen in en […]

  Lees verder