Op woensdag 4 oktober 2023 was er een grote veiligheidsoefening in de Koningstunnel. De tunnel was daarom dicht voor verkeer van 19.00 uur tot 01.00 uur. De slagbomen waren dicht en er stonden afzettingen en verkeersregelaars. De oefening was ’s avonds na de spits zodat het verkeer er zo min mogelijk last van had.

Het doel van de oefening was hulpverleners voor te bereiden op een calamiteit. Mocht er iets gebeuren in de tunnel, dan weten zij hoe zij deze veilig kunnen bestrijden, beheersen en afhandelen. Dat is belangrijk omdat er in tunnels andere werkwijzen gelden dan op straat. Voor de Koningstunnel is deze oefening extra belangrijk, omdat de tunnel in een druk gebied in de stad ligt. Tunnelbeheerders zijn verplicht om eens in de 4 jaar zo’n oefening te doen om alle hulpdiensten voor te bereiden.

Samenwerking

Bij de oefening waren betrokken: de hulpverleningsdiensten van de Veiligheidsregio Haaglanden (Brandweer, GHOR & GMK), de Regionale Ambulancevoorziening (RAV), Politie Den Haag en de gemeente Den Haag. Tijdens de oefening werden 2 ernstige ongevallen in scène gezet, waarvoor de hulpdiensten in actie moesten komen. Tijdens de oefening werden beide tunnelbuizen gebruikt.

Rookmachine en omroepsysteem

Voor het uitvoeren van een realistisch scenario, was er in de tunnel een rookmachine. Daarnaast werd het omroepsysteem van de Koningstunnel gebruikt om automobilisten in de tunnel (in dit geval figuranten) te informeren over wat zij moeten doen. Zo werden er bijvoorbeeld instructies en waarschuwingen gegeven voor het verlaten van de auto. Dit is te horen bij de in- en uitgangen.

Foto:Frank Jansen

Omleidingen

Verkeer werd omgeleid tussen 19.00 uur en 01.00 uur.

 • Verkeer richting Scheveningen wordt omgeleid via Schedeldoekshaven – Prins Bernhardviaduct – Juliana van Stolberglaan – Laan van Nieuw Oost Indië – Benoordenhoutseweg – Zuid Hollandlaan.
 • Verkeer richting Binckhorst wordt omgeleid via: Zuid-Hollandlaan – Boslaan – Prins Clauslaan – Prins Bernhardviaduct – Schedeldoekshaven.

 

Deel dit artikel

Lees meer nieuws

Bekijk alle items
 • Werkzaamheden op en rond Pletterijkade 

  Vanaf maart 2024 werkt de gemeente Den Haag op en rond de Pletterijkade. De gemeente vervangt de kademuur en de […]

  Lees verder
 • Test met fiets- en terrasvlonders

  In de Weimarstraat en de Sumatrastraat zijn deze winter zo’n 10 extra fietsparkeerplaatsen. In de zomer is er juist extra […]

  Lees verder
 • Onderzoek Hofzichtlaan naar 2 rijstroken 

  De gemeente Den Haag gaat onderzoeken wat er gebeurt als de Hofzichtlaan smaller wordt. Het plan is om van de […]

  Lees verder