Half november organiseerde de gemeente een inloopavond over de werkzaamheden rondom de vernieuwing van tramlijn 16. Tijdens deze avond konden omwonenden diverse vragen stellen aan de medewerkers van de gemeente, aannemer (BAM Infra) en ook aan Anne Mulder, wethouder mobiliteit en buitenruimte. De avond werd met veel aanwezigen goed bezocht.

Bewonersavond 17 november

Tijdens de avond lag de focus vooral op de laatste fase van de werkzaamheden. Het goede nieuws is dat de overlast van de werkzaamheden steeds verder afneemt. En begin april 2023 is het werk helemaal afgerond. Dat betekent dat er in april geen afsluitingen meer zijn vanwege het werk rondom tramlijn 16. Tot die tijd neemt de overlast gefaseerd af. Nog dit jaar is de aannemer klaar met het werk in de Zoutmanstraat, Vondelstraat, Laan van Meerdervoort en een groot deel van de Torenstraat.

Resterende werkzaamheden

In het nieuwe jaar gaat de aannemer nog wel aan de slag met de kruising Vondelstraat, Elandstraat en de Zoutmanstraat, Torenstraat (tussen Kerkplein en Geest) en het Prins Hendrikplein. Voor de rotonde op het Prins Hendrikplein geldt dat er altijd één helft openblijft.

Testperiode

Na het afronden van de werkzaamheden, gaat de tram nog niet direct rijden. Dat heeft te maken met de goedkeuring van ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). In bijvoorbeeld de Vondelstraat komt een gecombineerde auto-trambaan waar voorheen de rijbanen gescheiden van elkaar waren. Daarom moet HTM eerst toetsen of alles ook echt helemaal veilig is voordat de trams weer voor reizigers ingezet mogen worden. Alle stappen die HTM hierbij moet doorlopen kosten circa 10 weken.

Toegankelijk openbaar voor iedereen

Zodra het werk aan het spoor, de haltes en het testen is afgerond, kan HTM ook hier de rood-grijze Avenio-tram laten rijden. Deze trams maken het reizen met het openbaar vervoer makkelijker en prettiger. Door de lage instap kunnen reizigers met een rolstoel, rollator en kinderwagen zonder moeite in- en uit­stappen. Zo maken de gemeente Den Haag en HTM het openbaar vervoer beschikbaar voor iedereen. Ook zijn de trams langer en ruimer dan de trams die op dit moment gebruikt worden, daardoor passen er straks meer reizigers in en wordt het reizen comfortabeler.

Deel dit artikel

Lees meer nieuws

Bekijk alle items
 • Binckhorstbrug paar dagen dicht voor verkeer

  De Binckhorstbrug is 90 jaar oud en in slechte staat. Daarom moet de brug gerenoveerd worden. Tot het zover is, […]

  Lees verder
 • Werkzaamheden op en rond Pletterijkade 

  Vanaf maart 2024 werkt de gemeente Den Haag op en rond de Pletterijkade. De gemeente vervangt de kademuur en de […]

  Lees verder
 • Test met fiets- en terrasvlonders

  In de Weimarstraat en de Sumatrastraat zijn deze winter zo’n 10 extra fietsparkeerplaatsen. In de zomer is er juist extra […]

  Lees verder