De werkzaamheden aan de tramsporen en -halten van tramlijn 16 (nu tram 17) in het Centrum en Scheveningen zijn zo goed als afgerond. Daarmee is het Zeeheldenkwartier weer beter bereikbaar voor verkeer. Het spoor is geschikt gemaakt voor de toegankelijke lagevloertrams. Op sommige plekken van het traject is het werk gecombineerd met het veiliger maken van straten en pleinen.

De Vondelstraat na herinrichting en aanpassing van het spoor van lijn 16.
De Vondelstraat na herinrichting en aanpassing van het spoor van lijn 16.

In het voorjaar van 2022 begon de gemeente met het vernieuwen van de tramsporen en halten in het Centrum en Scheveningen. Daardoor waren straat X en Y bijna een jaar lastiger bereikbaar voor bestemmingsverkeer. De komende tijd wordt alleen op diverse locaties nog wat werk afgerond aan stoepen en parkeervakken.

Openbaar vervoer voor iedereen

Nu de werkzaamheden zijn afgerond kan HTM starten met het testen van de nieuw aangelegde sporen, bovenleidingen en halten. Wethouder Anne Mulder: ‘‘ Het is belangrijk dat ons Openbaar Vervoer toegankelijk is voor iedereen. Door de invoering van de nieuwe lagevloertrams kunnen ook mensen met een rolstoel, rollator of kinderwagen makkelijk instappen. Dat neemt niet weg dat ik weet dat de werkzaamheden gepaard zijn gegaan met overlast voor onze inwoners en ondernemers. Dit is helaas niet te voorkomen, maar als gemeente moeten we blijven communiceren over de werkzaamheden en de gevolgen goed duidelijk maken.’’

Tram rijdt deze zomer de volledige route

Op zaterdag 8 juli start de zomerdienstregeling en dan gaat de tram de normale route rijden van Wateringen via het Centrum naar Scheveningen en andersom. Het test- en proefbedrijf start op 24 april en moet wel succesvol zijn afgerond om te gaan rijden. Kijk voor actuele routes, halten en vertrektijden op htm.nl.

Tram 6 en 12

De gemeente Den Haag, HTM en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) werken samen aan openbaar vervoer het openbaar vervoer van de toekomst. Zij doen dat in het programma OV NEXT, waar de werkzaamheden aan tramlijn 16 onderdeel van uitmaken De nieuwe trams maken het reizen met het openbaar vervoer makkelijker en prettiger. Door de lage instap kunnen reizigers met een rolstoel, rollator en kinderwagen zonder moeite in- en uitstappen. Zo maken we het openbaar vervoer beschikbaar voor iedereen. Ook zijn de trams langer en ruimer dan de rood-beige trams. In de nieuwe trams passen meer reizigers en zitten zij comfortabeler. Medio 2025-2026 vernieuwt de gemeente ook nog de tramlijn 6 en tramlijn 12.

 

Deel dit artikel

Lees meer nieuws

Bekijk alle items
 • Veteranendag 2024: bereikbaarheid binnenstad

  Op zaterdag 29 juni 2024 is het Nederlandse Veteranendag. Een groot deel van de Haagse binnenstad is dan afgesloten voor […]

  Lees verder
 • Extra drukte in augustus vanwege de Tour de France Femmes

  Den Haag is de finishstad van de eerste etappe Rotterdam – Den Haag van de Tour de France Femmes 2024. […]

  Lees verder
 • Kom naar de Dag van de Bouw!

  Op zaterdag 8 juni is het weer ‘Dag van de bouw’.  Op die dag zijn verschillende bouwplaatsen open voor publiek. […]

  Lees verder