Den Haag groeit. Steeds meer mensen komen naar Den Haag om te wonen, werken en zich te vermaken. Dat betekent dat meer mensen zich gaan verplaatsen en het steeds drukker wordt. Den Haag is nu al de dichtsbevolkste stad van Nederland. Om in de toekomst de stad bereikbaar, leefbaar en verkeersveilig te houden moet er anders gekeken worden naar vervoer (mobiliteit). Trams spelen hierbij een belangrijke rol.

De nieuwe lagevloertram

Al meer dan 40 jaar rijdt HTM met de herkenbare beige-rode GTL8 trams in de Haagse regio. Deze trams zijn verouderd en aan vervanging toe. Langzaam maken de oude trams plaats voor de nieuwe lagevloertram. Die ruimer en energiezuiniger zijn.
Daarnaast hebben de nieuwe trams nog meer voordelen in vergelijking met de oude:

  • Makkelijk: de lagevloertram heeft een lage instap, waardoor deze toegankelijker is voor mensen met een rolstoel, rollator of kinderwagen.
  • Modern: de binnenkant van de lagevloertram ziet er modern uit en heeft ruime zitplaatsen en een betere vering. Ook is de tram beter gekoeld in de zomer en beter verwarmd in de winter. Dit zorgt voor een fijne reis.
  • Ruim: de nieuwe lagevloertram is ruimer en langer dan oudere trammodellen, waardoor er meer passagiers mee kunnen. Dit draagt bij aan een beter openbaar vervoer en minder overvolle trams.
  • Zuinig: de lagevloertram is energiezuiniger dan oudere trammodellen, dankzij het gebruik van nieuwe technologieën en een beter energieverbruik. Dit draagt bij aan een duurzamere mobiliteit in Den Haag.

OV NEXT en de invoer van de nieuwe lagevloertram

De gemeente, HTM en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) werken samen aan het openbaar vervoer van de toekomst (OV Next). Samen zorgen zij voor gemakkelijk openbaar vervoer voor iedereen, met korte reistijden en vervoer van deur tot deur.
Het doel van OV NEXT is dat mensen vaker gaan reizen met het OV en met vervoersmiddelen die je deelt met anderen. Ook is de bedoeling dat mensen vaker gaan fietsen en lopen in plaats van met de auto te reizen.

Projecten

Mobiliteitstransitie

Het aanpassen van het vervoer in de stad noemt de gemeente de Haagse mobiliteitstransitie. De lagevloertram past binnen de Haagse mobiliteitstransitie en het OV Next-programma, omdat het bijdraagt aan een beter toegankelijk, comfortabel en duurzaam openbaar vervoer in de regio.