De gemeente en HTM voeren werkzaamheden uit in een gedeelte van het Belgisch Park. De gemeente vervangt het riool. Tegelijk met dat werk worden de tramrails vervangen in de Gevers Deynootweg, Harstenhoekplein, Harstenhoekstraat en Harstenhoekweg.
Nieuw riool
In een deel van het Belgisch Park wordt het riool vernieuwd. Het werk wordt uitgevoerd in de straten: Amersfoortsestraat, Assensestraat, Badhuisweg (gedeelte), Deventersestraat, Dordtsestraat, Gentsestraat (gedeelte), Gevers Deynootstraat, Haagsestraat (gedeelte), Haarlemsestraat, Harstenhoekplein, Harstenhoekstraat, Harstenhoekweg, Hasseltsestraat (gedeelte), Leeuwardensestraat, Maastrichtsestraat, Namensestraat (gedeelte), Utrechtsestraat (alleen bestrating) en Zutfensestraat. De werkzaamheden vinden niet in 1 keer plaats, maar steeds voor een deel van een straat. Zo blijft de buurt voor een groot gedeelte bereikbaar.
Wat gaat er gebeuren?
De gemeente vervangt het hoofdriool, de huisaansluitingen en de waterafvoerputten. Hiervoor moet de straat helemaal open. Als het werk aan het riool klaar is, wordt de openbare ruimte opgeknapt.
Bestrating
In alle straten komt een stenen bestrating terug op de rijbanen, parkeervakken en stoepen. De rijbanen en de stoepen krijgen nieuwe stenen. Oude materialen die nog bruikbaar zijn, komen zoveel mogelijk terug in de parkeervakken.
Parkeren
Op de hoeken worden de stoepen verbreed. Dit gaat foutparkeren tegen. Ook worden de parkeervakken beter aangegeven. Zo wordt het veiliger voor voetgangers en fietsers. Ook zijn de straten beter bereikbaar voor de hulpdiensten en vuilniswagens.
Aanpassen rijrichtingen
Straten die te smal zijn voor tweerichtingsverkeer, worden eenrichtingsverkeer. De gemeente werkt hiervoor een verkeersplan uit. Het verkeersplan kunt u tijdens de informatiebijeenkomst bekijken. Later dit jaar ontvangt u een extra folder met meer informatie over dit besluit.
Bij het instellen van eenrichtingsverkeer hoort een verkeersbesluit. Een verkeersbesluit publiceert de gemeente op de website officielebekendmakingen.nl. Binnen 4 weken kunt u uw mening geven over het besluit. Dit heet een zienswijze. Daarna wordt het definitieve besluit gepubliceerd. U kunt dan binnen 6 weken bij de gemeente een bezwaar in dienen.
Meer groen
In de wijk staan weinig bomen. Gezonde bomen worden behouden en hun groeiplaats wordt verbeterd. De gemeente vervangt slechte en dode bomen door nieuwe bomen. Door het toevoegen van groen wordt uw wijk groener en gezonder. Op ruim 100 plekken in de wijk worden nieuwe bomen geplant. Om plaats te maken voor de nieuwe bomen, verdwijnen er parkeerplaatsen.
Openbare verlichting
Een deel van de wijk heeft al nieuwe openbare verlichting. In de straten waar nog oude verlichting staat, wordt de verlichting vernieuwd.
Herinrichting Harstenhoekplein
Het Harstenhoekplein is centraal gelegen in de kop van het Belgisch Park. Het plein ziet er rommelig, versteend en onsamenhangend uit. In de zomer is het erg warm, in de winter is het koud en kaal. Het plein wordt doorsneden door tramrails en rijweg, en auto’s domineren het straatbeeld. Het Harstenhoekplein krijgt een nieuwe inrichting, waarbij de middennaald vervalt. Er komt meer pleinruimte en meer groen. De bestaande bomen worden behouden, er komen bomen bij en een aantal plantvakken. Ook komt er zitgelegenheid om elkaar te kunnen ontmoeten. Voor het groen vervallen enkele parkeerplaatsen.