De gemeente en HTM voeren werkzaamheden uit in een gedeelte van het Belgisch Park. De gemeente vervangt het riool. Tegelijk met dat werk worden de tramrails vervangen in de Gevers Deynootweg, Harstenhoekplein, Harstenhoekstraat en Harstenhoekweg.

Nieuw riool

In een deel van het Belgisch Park wordt het riool vernieuwd. Het werk wordt uitgevoerd in de straten: Amersfoortsestraat, Assensestraat, Badhuisweg (gedeelte), Deventersestraat, Dordtsestraat, Gentsestraat (gedeelte), Gevers Deynootstraat, Haagsestraat (gedeelte), Haarlemsestraat, Harstenhoekplein, Harstenhoekstraat, Harstenhoekweg, Hasseltsestraat (gedeelte), Leeuwardensestraat, Maastrichtsestraat, Namensestraat (gedeelte), Utrechtsestraat (alleen bestrating) en Zutfensestraat. De werkzaamheden vinden niet in 1 keer plaats, maar steeds voor een deel van een straat. Zo blijft de buurt voor een groot gedeelte bereikbaar.

Wat gaat er gebeuren?

De gemeente vervangt het hoofdriool, de huisaansluitingen en de waterafvoerputten. Hiervoor moet de straat helemaal open. Als het werk aan het riool klaar is, wordt de openbare ruimte opgeknapt.

Bestrating

In alle straten komt een stenen bestrating terug op de rijbanen, parkeervakken en stoepen. De rijbanen en de stoepen krijgen nieuwe stenen. Oude materialen die nog bruikbaar zijn, komen zoveel mogelijk terug in de parkeervakken.

Parkeren

Op de hoeken worden de stoepen verbreed. Dit gaat foutparkeren tegen. Ook worden de parkeervakken beter aangegeven. Zo wordt het veiliger voor voetgangers en fietsers. Ook zijn de straten beter bereikbaar voor de hulpdiensten en vuilniswagens.

Aanpassen rijrichtingen

Straten die te smal zijn voor tweerichtingsverkeer, worden eenrichtingsverkeer. De gemeente werkt hiervoor een verkeersplan uit. Het verkeersplan kunt u tijdens de informatiebijeenkomst bekijken. Later dit jaar ontvangt u een extra folder met meer informatie over dit besluit.

Bij het instellen van eenrichtingsverkeer hoort een verkeersbesluit. Een verkeersbesluit publiceert de gemeente op de website officielebekendmakingen.nl. Binnen 4 weken kunt u uw mening geven over het besluit. Dit heet een zienswijze. Daarna wordt het definitieve besluit gepubliceerd. U kunt dan binnen 6 weken bij de gemeente een bezwaar in dienen.

Meer groen

In de wijk staan weinig bomen. Gezonde bomen worden behouden en hun groeiplaats wordt verbeterd. De gemeente vervangt slechte en dode bomen door nieuwe bomen. Door het toevoegen van groen wordt uw wijk groener en gezonder. Op ruim 100 plekken in de wijk worden nieuwe bomen geplant. Om plaats te maken voor de nieuwe bomen, verdwijnen er parkeerplaatsen.

Openbare verlichting

Een deel van de wijk heeft al nieuwe openbare verlichting. In de straten waar nog oude verlichting staat, wordt de verlichting vernieuwd.

Herinrichting Harstenhoekplein

Het Harstenhoekplein is centraal gelegen in de kop van het Belgisch Park. Het plein ziet er rommelig, versteend en onsamenhangend uit. In de zomer is het erg warm, in de winter is het koud en kaal. Het plein wordt doorsneden door tramrails en rijweg, en auto’s domineren het straatbeeld. Het Harstenhoekplein krijgt een nieuwe inrichting, waarbij de middennaald vervalt. Er komt meer pleinruimte en meer groen. De bestaande bomen worden behouden, er komen bomen bij en een aantal plantvakken. Ook komt er zitgelegenheid om elkaar te kunnen ontmoeten. Voor het groen vervallen enkele parkeerplaatsen.

Op het terrein van de remise en de in- en uitruksporen worden de sporen vervangen. Tegelijk met het vervangen van het riool worden ook de tramrails in de Gevers Deynootweg, Harstenhoekplein, Harstenhoekstraat en Harstenhoekweg vervangen of verwijderd. In de Harstenhoekstraat rijden de trams dicht op de huizen. De nieuwe sporen worden hier teruggelegd op een manier die geluid en trillingen het beste dempen. HTM kan niet beloven dat het geluid helemaal weg is, maar het wordt beter dan het nu is. Het tramspoor in de Harstenhoekweg verdwijnt. De nieuwe trams kunnen in 2 richtingen rijden en hierdoor hoeven de trams niet langer achteruit, vanaf de Harstenhoekweg naar de remise te rijden. Dat voorkomt hinderlijke opstoppingen en verbetert de verkeersveiligheid.

 

De werkzaamheden aan de remise Scheveningen aan het Harstenhoekplein zijn begin januari 2024 begonnen. Inmiddels is de hele hal verdwenen en is het meeste breekwerk klaar. De nieuwe stallingshal krijgt deuren die voldoen aan de milieueisen voor energie en geluid. Ook het gebouw waar de kantoren in zitten wordt meegenomen in de renovatie. Tijdens de verbouwing wordt de remise niet gebruikt. In de nieuwe remise Scheveningen is straks ruimte voor minimaal 36 trams met een lage instap. De vernieuwde remise blijft voor HTM een belangrijke schakel in haar lijnennet. De remise is onmisbaar vanwege de ligging, met de vele tramlijnen die in Scheveningen rijden. Daarnaast is Scheveningen 1 van de drukste bestemmingen en evenementlocaties van Den Haag.

Overlast van bouwwerkzaamheden

De werkzaamheden en daarmee allerlei soorten bouwgeluiden zijn een jaar tot anderhalf jaar te horen. Gelukkig is bijna al het grove sloopwerk gedaan. De ergste hinder is voorbij. Toch kunnen bouwgeluiden vervelend zijn, HTM doet er alles aan om de overlast hiervan te beperken.

Het werk aan de remise duurt tot september 2025. Voor meer informatie kijkt u op www.htm.nl/werkzaamheden/remise-scheveningen.

Dit gebeurt er bij rioolwerkzaamheden

Rioolbuizen gaan 80 – 100 jaar mee. Er komt een moment dat ze moeten worden vervangen. De animatie laat zien hoe dat in z’n werk gaat en waar u rekening mee moet houden tijdens de werkzaamheden.

Voor bewoners

De informatie hieronder is praktische informatie voor bewoners van Belgisch Park.

Werk aan het riool brengt overlast met zich mee. Gemeente en aannemer doen er alles aan om het werk soepel te laten verlopen. U kunt hierbij helpen door:

  • Fietsen, bloembakken en tuinmeubels weg te halen
  • Overhangend groen en hagen te snoeien
  • Uw auto ergens anders te parkeren

Ophalen huisvuil

Tijdens de afsluiting van uw straat kan HMS het huisvuil of grofvuil niet ophalen. De ORAC’s (ondergrondse restafvalcontainer) zijn dan afgesloten. Ook het ophalen van uw vuilniszak, gft-emmer, kliko en oud papier verandert. De aannemer vertelt u daar meer over.

Grofvuil kunt u op afspraak laten ophalen bij een ORAC die niet afgesloten is. Geef bij het maken van de afspraak duidelijk de plek van die container door. Grofvuil, tuinafval en bouw- en sloopafval kunt u ook zelf naar een afvalbrengstation bij u in de buurt brengen. Grofvuil ophalen

Hulpdiensten

De ambulance, brandweer en politie moeten ook tijdens de werkzaamheden de buurt goed kunnen bereiken. Parkeer daarom uw auto alleen in de parkeervakken.

Veiligheid

De gemeente doet er alles aan om de veiligheid tijdens de werkzaamheden te garanderen. Maar werkterreinen blijven gevaarlijke plaatsen. Laat uw kinderen niet spelen op het werkterrein.

Voor ondernemers

De informatie hieronder is praktische informatie voor ondernemers van Belgisch Park.

  • Nadeelcompensatie
    U kunt compensatie voor omzetverlies aanvragen wanneer uw onderneming erg zwaar getroffen wordt door de werkzaamheden aan het riool. Hierdoor kan het zijn dat uw winkel of bedrijf tijdelijk minder of slecht bereikbaar is. Op www.denhaag.nl/nadeelcompensatie vindt u meer informatie over hoe de regeling werkt, aan welke voorwaarden u moet voldoen en het aanvraagformulier.