Het veranderen van straten en wegen is vaak een ingewikkeld proces. Niet elke wegindeling kan in elke straat. Sommige straten zijn te smal om alle verschillende weggebruikers een eigen plek op de weg te geven. Of er liggen kabels en leidingen in de grond. Natuurlijk moet iedere straat  en iedere wijk bereikbaar blijven. Bij het aanpassen van een straat onderzoekt de gemeente verschillende mogelijkheden. De gemeente heeft een duidelijk stappenplan voor het ontwerpen van nieuwe projecten in de openbare ruimte. Op deze pagina vindt u schetsen en ontwerptekeningen die in het project gemaakt worden.

Bekijk hieronder per deelgebied de afbeeldingen en geplande verbetering.

Deelgebieden

Voor dit deelgebied is nog geen schetstekening of ontwerp van de wegindeling. De gemeente onderzoekt nog wat er mogelijk is in de straat en op de kruispunten.

Nu

Op de kruising met de Kerkhoflaan heeft verkeer dat rechtdoor gaat op de Bankastraat voorrang. De fietspaden liggen even hoog als de rijbaan. Daardoor is het niet altijd goed te zien wie er voorrang heeft. Fietsers en voetgangers hebben voorrang op het verkeer dat afslaat vanaf de Bankastraat en verkeer vanuit de Kerkhoflaan. Voor automobilisten weten zien vaak niet dat fietsers en voetgangers daar voorrang hebben.

Fietsers moeten nu een drukke weg oversteken. Dat geldt voor fietsers die van de Dr. Aletta Jacobsweg naar de Bankastraat willen. En voor fietsers die vanaf de Kerkhoflaan de Dr. Aletta Jacobsweg op rijden. Dat is onoverzichtelijk en voelt vaak onveilig, zeker omdat auto’s daar 50 kilometer per uur rijden.

Den Haag, 1 april 2025.<br /> Kruising Bankastraat - Kerkhoflaan. Vanuit Bankstraat, ri van Dr. Aletta Jacobsstraat

Geplande verbetering

  • De inrit komt hoger te liggen op de kruising van de Bankastraat met de Kerkhoflaan.
  • Auto’s rijden daardoor langzamer.
  • Verkeer dat afslaat heeft dan ruimte om te wachten op fietsers.Verkeer dat rechtdoor gaat, kan dan gewoon doorrijden.
  • Het fietspad en de stoep komen hoger te liggen dan de weg.
  • Er komen drempels. Automobilisten zien dan duidelijk dat voetgangers en fietsers voorrang hebben.
  • De bushalte wordt breder. Daardoor is er meer ruimte om veilig in- en uit te stappen.
  • De stoep naar de halte wordt breder en makkelijker bereikbaar.
  • De aansluiting van de Dr. Aletta Jacobsweg op de Kerkhoflaan verdwijnt, ook voor fietsers. Daardoor stroomt het verkeer beter door. Er ontstaat 1 duidelijke en veilige fietsroute. Fietsers hoeven niet meer over te steken.
  • De groene Bankadriehoek wordt verbonden met de Scheveningse Bosjes. Zo ontstaat een fijne, groene plek waar je rustig kunt ontspannen of gezellig kunt afspreken.

Nu

Het fietspad richting Madurodam loopt over in een weg met zwart asfalt. Dat gebeurt na de kruising van de Bankastraat met de Dr. Aletta Jacobsweg. De weg ziet eruit als een gewone rijbaan en dat kan verwarrend zijn. Pas vlak voor het Hubertusviaduct wordt het weer een herkenbaar fietspad.  Ook is er onderhoud nodig aan de straat en het fietspad.

Den Haag, 1 april 2025. Doctor Aletta Jacobsweg

Geplande verbetering

  • De straat wordt vernieuwd.
  • Op het vrijliggende fietspad komt rood asfalt.
  • De tussenberm tussen de rijbaan voor auto’s en het fietspad wordt groter.
  • Er komt een bredere haag. Dat maakt fietsen prettiger.

Nu

De fietspaden liggen nu direct naast de autorijbaan. Naast de pilaren aan de binnenkant van het viaduct. Deze pilaren blokkeren het zicht. Vooral voor verkeer dat van de afritten komt. Automobilisten en fietsers elkaar moeilijk of te laat. Daardoor is het onveilig.

Geplande verbetering

De fietspaden worden verplaatst naar de buitenkant van de pilaren. Automobilisten en overstekende fietsers bij de afritten van het kunnen elkaar dan beter zien. Hierdoor verdwijnt de dode hoek. Er komt een nieuwe fietsoversteek. Deze komt op het kruispunt aan de kant van het Hubertusviaduct naar Madurodam en richting Ver-Huellweg.

Nu

De Kerkhoflaan is een weg met een maximum snelheid van 50 kilometer per uur. Het verkeer rijdt in 2 richtingen. Er zijn vrij liggende fietspaden. Op de Ary van der Spuyweg ligt alleen aan de kant van de Scheveningse bosjes een vrij liggend fietspad. Aan de kant van de huizen en de begraafplaats ligt een fietsstrook op de weg.

Den Haag, 1 april 2025.
Kerkhoflaan thv ingang begraafplaats

Geplande verbetering

De Kerkhoflaan wordt een straat met maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De vrij liggende fietspaden blijven. Er komt meer groen, zoals gras en struiken. Parkeren kan in een aparte parkeerstrook aan de huizenzijde. Op de Ary van der Spuweg komt een vrij liggend fietspad met rood asfalt aan de kant van de huizen en de begraafplaats.