Op deze pagina staan veelgestelde vragen en antwoorden. Heeft u andere vragen? Dan kunt u contact opnemen via geuzenstatenkwartierfietst@denhaag.nl.
Waar let de gemeente op bij de fietsparkeeroplossingen?
De gemeente let op dat de fietsparkeeroplossingen voldoen aan de functionele eisen, dat het stadsgezicht van Geuzen- en Statenkwartier beschermd blijft en dat ze voldoen aan de algemene richtlijnen vanuit het Handboek Openbare ruimte. De functionele eisen van fietsparkeeroplossingen kunnen zijn:
- Fietsen kunnen veilig geparkeerd worden.
- De afstand tot de stalling is te groot.
- Fietsen kunnen voor langere tijd geparkeerd worden.
- De fietsparkeerplek neemt niet te veel ruimte in en past in de omgeving.
- Het is gemakkelijk om de fietsparkeerplek te plaatsen.
- Ook speciale fietsen zoals bakfietsen kunnen geparkeerd worden.
- De kosten van de fietsparkeeroplossing zijn niet te hoog.
Om het stadsgezicht van Geuzen- en Statenkwartier te beschermen kijkt de gemeente goed gekeken naar welke locaties wel en niet geschikt zijn voor fietsparkeerplekken. Die mogen niet in de groenstroken, vol in het zicht of opvallend op straathoeken of pleinen staan.
Alle veranderingen in de openbare ruimte moeten voldoen aan het Handboek Openbare Ruimte. Deze zorgen ervoor dat straten, pleinen, lantaarnpalen enzovoort een goede kwaliteit hebben. Alle plannen om iets te veranderen op straat moeten langs 2 adviescommissies.
Waar moeten de oplossingen om de fietsparkeerdruk te verminderen aan voldoen?
De volgende uitgangspunten zijn opgesteld voor fietsparkeren in woonbuurten. Hier moeten de oplossingen van de gemeente Den Haag aan voldoen:
- Fietsparkeren mag niet ten koste gaan van de voetganger.
- Fietsparkeren mag niet ten koste gaan van groen.
- Fietsparkeerbehoefte zoveel mogelijk oplossen buiten de openbare ruimte.
- Fietsparkeren combineren met nieuw groen is toegestaan (bijv. nieuw groen pleintje met daarlangs fietsbeugels).
- Fietsparkeeroplossingen ten koste van autoparkeergelegenheid is toegestaan.
Waarom laat de gemeente autoparkeerplekken vervallen voor fietsparkeren?
Er wonen en werken steeds meer mensen in Den Haag. De gemeente wil dat Den Haag leefbaar, verkeersveilig en bereikbaar blijft. En wil daarom een echte fietsstad worden. Want fietsen is gezond, schoon en gemakkelijk. De fiets krijgt veel ruimte. In vooroorlogse wijken is er nu weinig ruimte om fietsen binnen te zetten. Hierdoor worden fietsen op plekken geparkeerd waar dit niet hoort. Dit zorgt voor overlast van fietsen tegen woninggevels en op de stoep. Dat maakt dat de straat er rommelig uitziet en dat de stoep niet gebruikt kan worden door bijvoorbeeld voetgangers of rolstoelen.
De gemeente maakt ruimte voor fietsparkeerplekken. Waar dat mogelijk is doen we dat op vrije plekken, maar het mag niet ten koste gaan van de voetganger of van groen. Lukt dit niet? Dan kan hiervoor een autoparkeerplek gebruikt worden. Op 1 parkeerplaats kunnen wel 8 fietsparkeerplekken komen.
Hoeveel fietsvlonders komen er per straat?
Bewoners bepalen zelf of er een fietsvlonder komt. Er zijn 10 fietsvlonders voor 9 straten. Deze blijven 3 maanden staan. Als uit de reacties op de vragenlijst blijkt dat bewoners de fietsparkeerplekken willen behouden, dan verbreedt de gemeente de stoep met 4 tot 6 vaste beugels.
Is er in de straat behoefte aan meer fietsvlonders? Dan kan de vrijgekomen fietsvlonder in de 3 maanden daarna gebruikt worden voor een andere plek in de straat. Daarbij gebruikt de gemeente de plekken die door bewoners zijn aangegeven. De gemeente laat dan opnieuw weten waar en wanneer de fietsvlonder geplaatst wordt.
Komen er nog andere oplossingen om de fietsparkeerdruk te verminderen?
De openbare ruimte is beperkt. Daarom duurt het wat langer om passende oplossingen te vinden. Het plaatsen van fietsbeugels is een eerste stap om de fietsparkeeroverlast te verminderen. De gemeente kijkt ook naar andere mogelijkheden. Momenteel onderzoekt de gemeente de volgende mogelijke oplossingen:
- Campagne weesfietsen. Deze campagne kan uit verschillende onderdelen bestaan. Zo kan de gemeente samen met bewoners labels aan fietsen hangen die waarschijnlijk niet meer gebruikt worden. Als de gemeente zeker weet dat de fietsen niet meer gebruikt worden, dan worden deze verwijderd. Een andere optie is dat bewoners hun ongebruikte fiets zelf wegbrengen naar een locatie in de buurt. Of dat bewoners een fiets schenken aan een stichting.
- Extra ruimte maken voor een fietsenstalling bij kerken en scholen. Of bewoners gebruik laten maken van deze stallingen.
- Handhavingsacties voor en na realisatie van de fietsparkeeroplossingen om weesfietsen tegen te gaan.
Heeft u zelf een slim idee om meer ruimte voor fietsparkeren te maken in de wijk? Stuur een e-mail naar geuzenstatenkwartierfietst@denhaag.nl.
Wat doet de gemeente aan weesfietsen?
Voordat de fietsvlonders geplaatst worden, controleert de gemeente de wijk op weesfietsen. Weesfietsen krijgen van handhaving een label en worden na een aantal dagen verwijderd. U kunt zelf ook overlast van een fiets melden via Meldingen – Den Haag. Verder wordt er in de wijk 2 keer per jaar gecontroleerd op weesfietsen door het handhavingsteam.