Het gaat slecht met de kademuur aan het Groenewegje. Om verzakking te voorkomen vervangt de gemeente het deel waarop de kademuur steunt (de fundering). Na het opknappen kan de kademuur weer 100 jaar mee.

Stabiele kademuren en veilige bruggen

De gemeente werkt aan stabiele kademuren en veilige bruggen. Zo blijft de stad goed bereikbaar voor inwoners en bezoekers. Veel oude kademuren en sommige bruggen staan op houten palen. Een bacterie in het water heeft deze houten palen aangetast.

Wat gaat er gebeuren

De gemeente vervangt de kademuur in 2 delen. Het deel tussen de Gortmolen en de Spinozastraat is nu klaar. Eind april 2021 is gestart met het 2e deel van de werkzaamheden: het vervangen van de kademuur tussen de Gortmolen en de Koningstraat. Dit duurt tot ongeveer oktober 2021. Om de oude kademuur te slopen en de nieuwe kademuur op te bouwen, gebruikt de aannemer een tijdelijke bouwkuip met hulpdamwanden. De aannemer brengt alle damwanden drukkend aan. Door op deze manier te werken zijn er bijna geen trillingen. Na het vernieuwen van de kademuur hoogt de gemeente de straat op en bestraat ze de straat weer. Als laatste komen er nieuwe bomen, bankjes, lantaarnpalen en paaltjes.

Nieuwe bomen

Als de kade klaar is, komen er 19 nieuwe bomen langs het water. Deze krijgen meer ruimte om te groeien. De nieuwe bomen passen goed bij de bomen aan de overkant op de Zuidwal. Aan de kant van de huizen plant de gemeente 5 extra bomen.

Video werkzaamheden kademuur Groenewegje

Meer informatie

De gemeente organiseert iedere 6 weken een digitaal burenoverleg. Zo krijgt u een overzicht van wat er de afgelopen weken is gedaan. Ook vertelt de gemeente wat er de volgende weken gebeurt. Meld u aan via kademuren@denhaag.nl.