03-03-2025 | Den Haag groeit. Om te zorgen dat Den Haag ook in de toekomst goed bereikbaar blijft, zijn werkzaamheden nodig. Zo blijft de stad een fijne plek om te wonen, leven en werken.
In de rubriek ’5 vragen aan’ geven wij het woord aan iemand die betrokken is bij deze werkzaamheden. Deze keer: bereikbaarheidsregisseur Karin.
Wat doet een bereikbaarheidsregisseur?
De Bereikbaarheidsregisseur is onderdeel van het team dat de bereikbaarheid van de stad regisseert. Bij ons komen alle aanvragen binnen voor werkzaamheden en evenementen op het netwerk van de belangrijkste wegen, fiets- en ov-routes van de stad. Er gebeurt heel veel in de stad, er komen bij ons ruim 600 aanvragen per jaar binnen. Dan kun je denken aan evenementen, zoals de CPC-loop, of onderhoud aan bijvoorbeeld de Hubertustunnel of aan het riool. Ook bouwprojecten raken vaak de bereikbaarheid.
Daarbij is het mijn taak om ervoor te zorgen dat de verschillende belangen zo goed mogelijk worden afgewogen. Bereikbaarheidsregie vindt het bijvoorbeeld heel belangrijk dat een omleiding over een weg gaat waar niet al werkzaamheden zijn. HTM heeft voldoende tijd nodig om eventueel een bus- of tramroute tijdelijk aan te passen en de nood- en hulpdiensten willen er zeker van zijn dat zij nog overal tijdig kunnen komen. Voor de uitvoering van projecten is voor een aannemer belangrijk dat hij weet wanneer en waar hij aan het werk kan. Zodat hij een goede planning kan maken van wanneer bepaalde mensen en materialen nodig zijn. Samen zoeken we dan naar oplossingen. Iedereen heeft daarbij hetzelfde doel: de stad beter maken door ervoor te zorgen dat de bouwprojecten en onderhoudswerkzaamheden plaats kunnen vinden.
Waarom heeft Den Haag een bereikbaarheidsregisseur nodig?
Er zijn veel werkzaamheden voor onderhoud en bouw in de stad. Als we niet af zouden stemmen waar en wanneer ze plaatsvinden, dan wordt het op sommige plekken wel heel druk. Dat zou ten koste gaan van de bereikbaarheid in de stad. Daarom moeten we keuzes maken. Wanneer kan het een, wanneer kan het ander? Ieder jaar maken we een overzicht van alles wat er de komende jaren aan komt op de belangrijkste wegen. We kijken of het mogelijk is om werk te combineren. Moet ergens het asfalt vervangen? Dan is het handig om eerst onderhoud aan het riool te doen. Zo zorgen we dat de straat niet in korte tijd meerdere keren dicht hoeft.
Wat vindt u belangrijk in uw functie?
Om te zorgen dat de stad bereikbaar blijft, moeten we samenwerken. Wat er gebeurt binnen onze stad is verweven met wat er gebeurt op de wegen van omliggende gemeenten, met de provinciale wegen en die van Rijkswaterstaat. Ook werkt ProRail bijvoorbeeld aan het spoor en aan het Centraal Station. Dat heeft allemaal gevolgen voor onze bereikbaarheid en dus stemmen we continu af met deze partijen. Wij willen dat onze inwoners en bezoekers zo goed mogelijk overal in de stad kunnen komen en we maken afspraken over hoe we dat doen. Ook vinden wij het heel belangrijk om daar goed over te informeren. Dat er goed is terug te vinden waarom we bepaalde afwegingen maken, en hoe mensen nog wél op hun bestemming kunnen komen.
Wat komt er allemaal kijken bij het plannen van de werkzaamheden?
Wij zijn afhankelijk van informatie die we krijgen van de onderhouds- en bouwprojecten. Niet alles is al van tevoren bekend. En planningen kunnen ook weer verschuiven door allerlei omstandigheden. Materialen die niet beschikbaar zijn, personeelstekort bij de aannemer, daar heeft iedereen tegenwoordig mee te maken. Alle werkzaamheden op elkaar afstemmen is een continue puzzel, afhankelijk van de informatie die er op dat moment is.
Wordt Den Haag in de toekomst beter bereikbaar?
Dat is heel moeilijk te zeggen. Het wordt namelijk ook steeds drukker in de stad. De komende jaren groeit het aantal inwoners van Den Haag nog steeds en deze mensen gaan zich ook verplaatsen. Lopen, fietsen en gebruik van het openbaar vervoer wordt zoveel mogelijk gestimuleerd. Dus als het mogelijk is dan hoeven voetgangers en fietsers bij werkzaamheden zo weinig mogelijk om te rijden. We juichen het toe dat projecten met een langere afsluiting, zoals de Hubertustunnel, mensen laten kennismaken met de alternatieven die er zijn voor de auto en mensen bewust te maken op een andere manier of moment te reizen. We stimuleren projecten daarover na te denken. Zo kunnen we als Bereikbaarheidsregie niet alleen zorgen voor bereikbaarheid in het hier en nu. Maar ook bijdragen aan waar de stad in de toekomst naartoe wil.