Begin november gaf de gemeente ook een presentatie over de werkzaamheden aan het Piet Heinplein. Tijdens deze avond werd duidelijk dat het werk aan de Anna Paulownabrug langer duurt dan gepland. Dat heeft tot gevolg dat Anna Paulownabrug en Elandbrug tot en met mei 2023 tegelijk afgesloten zijn. Vanaf begin juni 2023 is de Anna Paulownabrug weer open voor verkeer.

Fase I

Tijdens fase I stonden de vervangingen van de Anna Paulownabrug, het openbreken van het Piet Heinplein en werkzaamheden aan de stadsverwarming op de planning. Door een ontwerpfout kon Eneco het werk aan de stadsverwarming niet afronden voor de winter. Daardoor pakt de aannemer dit werk vanaf januari 2023 op.

Voor de doorstroming van doorgaand verkeer heeft deze dubbele afsluiting geen grote gevolgen. Het doorgaand verkeer wordt voor de werkzaamheden aan de kruising Vondelstraat, Elandstraat en de Zoutmanstraat al omgeleid. Bestemmingsverkeer, waaronder omwonenden, kunnen altijd hun huis of onderneming bereiken. Soms via een omleiding waardoor de reistijd iets langer is.

Fase II

Tijdens fase II van de werkzaamheden gaat de aannemer aan de slag met de Elandbrug en de inrichting van het Piet Heinplein. De aannemer knipt hierbij de Elandbrug letterlijk in stukken. Met deze methode zorgen zij ervoor dat er zo min mogelijk geluidsoverlast is. Vervolgens bouwen zij de brug opnieuw op en is deze gereed voor het drukke en zware verkeer van deze tijd.

Afronding van de herinrichting Piet Heinplein

In december 2023 is het werk voor het grootste gedeelte afgerond. De verwachting is dat het verkeer op dat moment weer volledig gebruik kan maken van de bruggen. In het voorjaar van 2024 sluit de gemeente nog één keer het kruispunt en de bruggen af om de laatste asfaltlaag aan te leggen.

Daarna is de herinrichting volledig afgerond. Het gebied is dan aangepast voor langzaam verkeer, de bruggen en kades zijn weer veilig en het Piet Heinplein is een omgeving voor ontspanning en vermaak aan het water. Rondvaartboten kunnen aanmeren aan de steiger en ook het water heeft dan meer ruimte gekregen, waardoor de afvoer van regenwater gemakkelijker is.

Deel dit artikel

Lees meer nieuws

Bekijk alle items
 • Werkzaamheden op en rond Pletterijkade 

  Vanaf maart 2024 werkt de gemeente Den Haag op en rond de Pletterijkade. De gemeente vervangt de kademuur en de […]

  Lees verder
 • Test met fiets- en terrasvlonders

  In de Weimarstraat en de Sumatrastraat zijn deze winter zo’n 10 extra fietsparkeerplaatsen. In de zomer is er juist extra […]

  Lees verder
 • Onderzoek Hofzichtlaan naar 2 rijstroken 

  De gemeente Den Haag gaat onderzoeken wat er gebeurt als de Hofzichtlaan smaller wordt. Het plan is om van de […]

  Lees verder