De straten in Leyenburg-Noord krijgen een nieuw riool. Het bestaande hoofdriool wordt vervangen. Ook worden de huisaansluitingen op het hoofdriool en waterafvoerputten vervangen. Er komt een 30 kilometerzone, hierbij hoort een stenen bestrating. De werkzaamheden vinden plaats in meerdere fasen, en steeds in een deel van de straat. Hierdoor blijven woningen en de buurt bereikbaar tijdens het werk.

Wat gaat er gebeuren?

Voor het vervangen van het riool moet de straat helemaal open. Als het werk klaar is, pakt de gemeente de bestrating aan. Het werk wordt uitgevoerd in de straten: Den Helderstraat, Heiloostraat, Hoogkarspelstraat, Huisduinenstraat, Medemblikstraat, Nieuwediepstraat, Nieuwendamlaan, Ransdorpstraat en Wognumstraat. De Medemblikstraat krijgt een nieuwe indeling met meer groen.

30 Kilometerzone

De gemeente werkt aan de verkeersveiligheid van uw woonomgeving. De straten in deze woonwijk hebben een verblijfsfunctie (lopen, spelen, ontmoeten). Daarbij hoort voor autoverkeer een maximale snelheid van 30 kilometer per uur. Bij deze maatregel hoort een andere inrichting van de straat. In plaats van asfalt komt er stenen bestrating en er komen verkeersdrempels.

Voor het instellen van een maximum snelheid van 30 kilometer per uur is een verkeersbesluit nodig. In de volgende straten wordt de snelheid aangepast: Den Helderstraat,  Heiloostraat tussen de Volendamlaan en de Den Helderstraat, Hoogkarspelstraat, Huisduinenstraat, Medemblikstraat, Nieuwediepstraat, Nieuwendamlaan tussen de Volendamlaan en de Loosduinsekade, Ransdorpstraat, Wognumstraat.

De gemeente plaatst dit verkeersbesluit op de website www.officielebekendmakingen.nl (het dossiernummer is nog niet bekend). Staat het verkeersbesluit op de website? Dan kunt u binnen 4 weken uw mening geven over het besluit. Dit heet een zienswijze. Daarna wordt het definitieve besluit gepubliceerd. U kunt dan binnen 6 weken bij de gemeente een bezwaar indienen.

Stenen bestrating

Het oude asfalt in de straten wordt vervangen door stenen. Het regenwater kan dan beter wegstromen.  Ook de stoepen krijgen nieuwe stenen. Oude stenen die nog te gebruiken zijn, komen terug in de parkeervakken. De rijbanen en de stoepen krijgen nieuwe stenen. Oude stenen die nog te gebruiken zijn, komen terug in de parkeervakken.

Verkeersdrempels

Straten krijgen verkeersdrempels. Op de kruispunten komt een verhoging. De verkeersdrempels en verhogingen zorgen ervoor dat auto’s niet hard door de straten kunnen rijden.

Parkeren

De gemeente past de straten aan om foutparkeren tegen te gaan. De stoepen op de hoeken van de straat krijgen anti-parkeerpaaltjes (de zogenaamde Hagenaars), en ze worden breder gemaakt. Ook de parkeervakken worden breder gemaakt en beter aangegeven. Hiermee zijn de straten beter bereikbaar voor de ambulance, brandweer, politie en vuilniswagens. Ook zijn de straten dan veiliger voor voetgangers en fietsers.

Groen

In de wijk staan veel gezonde bomen. De gemeente behoudt deze bomen en verbetert hun groeiplaats. Ook voegt de gemeente meer groen toe zoals plantvakken en groenstroken. Zo wordt de wijk groener en gezonder.

Nieuwe inrichting Medemblikstraat

De Medemblikstraat krijgt een ander uiterlijk. Ook hier vervangt de gemeente het oude asfalt voor een stenen bestrating. En er komt een nieuwe middenberm met extra groen.

Praktische informatie

De informatie hieronder is praktische informatie voor bewoners en ondernemers in Leyenburg-Noord.

Werk aan het riool brengt overlast met zich mee. De gemeente en de aannemer doen er alles aan om het werk soepel te laten verlopen.  U kunt hierbij helpen door:

  • Fietsen, bloembakken en (tuin)meubels weg te halen
  • Overhangend groen en hagen te snoeien
  • Uw auto ergens anders te parkeren

Ophalen huisvuil

Tijdens de afsluiting van uw straat kan de Haagse Milieu Service het huisvuil of grofvuil niet ophalen. De ORAC’s (ondergrondse restafvalcontainer) zijn dan afgesloten. Ook het ophalen van uw vuilniszak, gft-emmer, container en oud papier verandert. De aannemer vertelt u meer over het weggooien en ophalen van uw afval.

Grofvuil kunt u op afspraak laten ophalen bij een ORAC die niet afgesloten is. Geef bij het maken van de afspraak duidelijk de plek van die container door. Grofvuil, tuinafval en bouw- en sloopafval kunt u ook zelf naar een afvalbrengstation bij u in de buurt brengen.

Hulpdiensten

De ambulance, brandweer en politie moeten ook tijdens de werkzaamheden de buurt goed kunnen bereiken. Parkeer daarom uw auto alleen in de parkeervakken.

Veiligheid

De gemeente doet er alles aan om de veiligheid tijdens de werkzaamheden te garanderen. Maar werkterreinen blijven gevaarlijke plaatsen. Laat uw kinderen niet spelen op het werkterrein.

Praktische informatie voor ondernemers

De informatie hieronder is praktische informatie voor ondernemers van Leyenburg-Noord.

Nadeelcompensatie

U kunt compensatie voor omzetverlies aanvragen wanneer uw onderneming erg zwaar getroffen wordt door de werkzaamheden aan het riool. Hierdoor kan het zijn dat uw winkel of bedrijf tijdelijk minder of slecht bereikbaar is.

Op www.denhaag.nl/nadeelcompensatie vindt u meer informatie over hoe de regeling werkt, aan welke voorwaarden u moet voldoen en het aanvraagformulier.

Dit gebeurt er bij rioolwerkzaamheden

Rioolbuizen gaan 80 – 100 jaar mee. Er komt een moment dat ze moeten worden vervangen. Op de pagina Riool vindt u meer informatie over hoe dat werkt en waar u rekening mee moet houden tijdens de werkzaamheden.

Bekijk de video. Daarin wordt uitgelegd wat er bij rioolwerkzaamheden komt kijken.