Het Piet Heinplein is nu een gebied voor langzaam verkeer en een plek om te ontspannen. Er is ruimte voor activiteiten op en rond het water. Er is een steiger waar (rondvaart)boten kunnen aanleggen. Op de kade staan bankjes en bomen.

De herinrichting

Het Piet Heinplein was een betegeld plein met een paar bankjes erop. Daaronder liep een gracht. Het was noodzakelijk om de 100 jaar oude kademuren en bruggen te renoveren. Deze bruggen waren niet gemaakt voor de zware auto’s en vrachtwagens die er nu over rijden.

Klaar voor de toekomst

Met de herinrichting van het Piet Heinplein zijn de Anna Paulownabrug en de Elandbrug vervangen. De overkapping van het plein is verwijderd en hier zijn nieuwe kademuren gebouwd. Beide bruggen kregen de klassieke Haagse gietijzeren brugleuningen terug, met daarin aan beide kanten historische lantaarns. Langs de gracht zijn nieuwe bomen geplaatst. De nieuwe bruggen en kademuren zijn veilig en klaargemaakt voor de toekomst. Daarbij is ook de verkeersveiligheid van het kruispunt vergroot. Het Piet Heinplein en de directe omgeving zijn nu leefbaarder gemaakt met meer groen en water.

Wat is er gedaan?

De werkzaamheden bestonden uit:

  • het verleggen en (deels) vervangen van kabels en leidingen
  • het vervangen van de Anna Paulownabrug, de Elandbrug en het opknappen van de kademuren
  • het open maken van de gracht onder het Piet Heinplein
  • het herinrichten van het Piet Heinplein en de directe omgeving
  • het asfalteren van het Piet Heinplein

Lees meer: Teruggrijpen op het verleden als voorbereiding op de toekomst