De gemeente heeft 300 meter aan kademuur bij de Noordwal vervangen. In de kade is ter hoogte van de Kalkoenstraat een op- en afstapsteiger gebouwd. Zodat passagiers van (rondvaart)boten hier kunnen op- en afstappen. De gemeente heeft de kade inmiddels weer netjes ingericht met bankjes en bomen. De kade is klaar en kan weer 100 jaar mee.

Tijdelijke bloembakken

Het gebeurde helaas geregeld dat auto’s parkeerde op de nieuwe kade. Dat is niet de bedoeling. De kade is bedoeld om overheen te fietsen en wandelen. Om te zorgen dat auto’s niet meer op de kade kunnen parkeren, staan er tijdelijke bloembakken. Totdat de gemeente een definitieve oplossing heeft, blijven deze bloembakken staan.

Restauratie Hemsterhuisbrug in volle gang

De Hemsterhuisbrug is een monumentale brug en wordt daarom in oude glorie hersteld. De oorspronkelijke onderdelen worden hergebruikt, hersteld of 1-op-1 nagemaakt. Bij het namaken wordt zoveel mogelijk de techniek gebruikt van tijdens de originele bouw. In dit geval het gieten van staal. Alle onderdelen zijn eind van het jaar klaar. In januari wordt de brug teruggeplaatst en uitvoering getest. De verwachting is dat de brug eind februari 2024 opengaat. Het project is dan klaar.

Brugwachtershuisje is terug

Tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog stond er naast de Hemsterhuisbrug een brugwachtershuisje. Nu de Hemsterhuisbrug weer draaibaar wordt, heeft de gemeente op de oorspronkelijke plek ook weer een klassiek ogend brugwachtershuisje geplaatst. Hierin komen de technische installaties en het bedienpaneel voor de brug. Met het plaatsen van het brugwachtershuisje versterkt de gemeente de historische uitstraling.

Bomen

De bomen op de Noordwal waren niet gezond. Meer dan de helft van de bomen had de Kastanjebloedingsziekte. De bomen verplanten en later terugplaatsen was daarom niet mogelijk. De bomen zijn gekapt. De gemeente heeft 17 nieuwe lindebomen terug geplant.