De gemeente beheert en onderhoudt 3 tunnels in Den Haag. Dat zijn de Hubertustunnel, de Koningstunnel en de Victory Boogie Woogietunnel.  

 Met 1875 meter is de Victory Boogie Woogietunnel de langste tunnel in de stad. De Hubertustunnel volgt met 1600 meter en de Koningstunnel is 505 meter. Dit betekent dat deze tunnels moeten voldoen aan de Tunnelwet. Deze wet geldt voor alle tunnels van langer dan 250 meter. In de Tunnelwet staan allerlei eisen om te zorgen dat de weg zo veilig mogelijk is voor weggebruikers. Voorbeelden van die eisen zijn: 

  • 24 uur per dag cameratoezicht 
  • na iedere 50 meter een hulppostkast met een noodtelefoon en een brandblusser 
  • ventilatoren om uitlaatgassen weg te blazen uit de tunnel 
  • nooddeuren die leiden naar een veilige vluchtroute in geval van nood 
  • eens in de 4 jaar een veiligheidsoefening

Bediencentrale 

Om de Haagse tunnels 24 uur per dag en 7 dagen per week te bewaken, werken er bij de gemeente 30 tunneloperators. Zij doen hun werk vanuit de tijdelijke bediencentrale bovenop de Victory Boogie Woogietunnel. Vanuit de centrale zijn de operators de eerste contactpersoon bij calamiteiten. Zij melden storingen en bedienen de installaties in de tunnel. Bij incidenten kunnen zij de tunnel afsluiten en de hulpdiensten inschakelen. Uiteindelijk verhuizen zij naar Scheveningen. Daar bouwt de gemeente een nieuwe bediencentrale.   

Onderhoud 

De gemeente zorgt dat de tunnels veilig en beschikbaar blijven en voldoen aan alle eisen. Alle tunnels krijgen in ieder geval elk kwartaal een onderhoudsbeurt. Bij een onderhoudsbeurt krijgt de tunnel een schoonmaakbeurt, en alle installaties krijgen een inspectie. Dit kan alleen als er geen verkeer is. Daarom zijn de tunnels dicht tijdens het onderhoud. Om te zorgen dat het verkeer er zo weinig mogelijk last van heeft, gebeurt het onderhoud ’s nachts. 

Bekijk de planning

Onderhoud aan de Hubertustunnel 

Onderhoud aan de Koningstunnel 

Onderhoud aan de Victory Boogie Woogietunnel