Den Haag groeit. Steeds meer mensen komen naar Den Haag om te wonen, werken en zich te vermaken. Dat betekent dat meer mensen zich gaan verplaatsen en het steeds drukker wordt. Den Haag is nu al de dichtsbevolkste stad van Nederland. Achter de schermen werkt de gemeente hard om de stad bereikbaar te houden.

Je kent ze misschien als stoplichten, maar officieel heten ze verkeerslichten en zijn ze een onderdeel van zogeheten ‘verkeersregelinstallaties’, afgekort: VRI’s. Behalve de verkeerslichten horen daarbij ook de detectielussen in de weg, die zien of er verkeer staat of onderweg is. En de palen met een knop waarmee fietsers en voetgangers kunnen laten weten dat ze er zijn. Alle kabels daarvan komen bij elkaar in een stalen kast naast de weg met daarin de besturingscomputer. Deze besturingscomputer zorgt dat de verkeerslichten goed op elkaar zijn afgesteld en dat het verkeer veilig en vlot kan doorrijden. In Den Haag staan zo’n 250 VRI’s. 

Waarom vervangen?

Gemiddeld gaan verkeersregelinstallaties zo’n 15 jaar mee. Een flink deel daarvan is nu aan vervanging toe. In 2023 vervangt de gemeente de verkeersregelinstallaties op een aantal kruispunten in de stad. De oude installaties werken niet meer optimaal, waardoor er meer kans is op storing of zelfs uitval.  De verkeersveiligheid is de belangrijkste reden om de VRI te vervangen. De nieuwe installaties worden zo ingesteld dat het verkeer vlot kan doorrijden. Er zijn ook VRI’s die op elkaar worden afgesteld, waardoor het effect van een groene golf ontstaat. Dit werkt alleen onder bepaalde verkeerssituaties, dus niet 24 uur per dag. Daarnaast hebben de nieuwe installaties ledlampen, waardoor de verkeerslichten energiezuiniger zijn.

Kruising Planning
Lekstraat – Binckhorstlaan – Merwedestraat 2 oktober tot 5 november 2023
Rijswijkseplein 9 tot 20 oktober 2023
Laan van Meerdervoort – Aaltje Noorderwierstraat 6 november tot 8 december 2023
Beethovenlaan – Pisuissestraat 6 november tot 8 december 2023